Mitä on väkivalta?

Väkivallan muodot

Kaltoinkohtelua on

Henkinen väkivalta

Väkivaltaa, jossa ikäihmiselle tuotetaan tarkoituksellisesti henkistä pahoinvointia, ahdistusta ja pelkoa esimerkiksi nimittelemällä, huutamalla tai kohtelemalla häntä muutoin alentavasti ja loukkaavasti. Psyykkisen väkivallan erilaisia muotoja ovat mm. mitätöiminen, nöyryyttäminen, pelottelu, uhkaileminen, kiristäminen ja eristäminen.

Taloudellinen väkivalta

Taloudellinen väkivalta on ikääntyneen ihmisen väärin kohtelua, jolla tarkoitetaan rahojen tai muun omaisuuden (kuten tavaroiden, osakkeiden, asunnon, lääkkeiden) käyttöä, myymistä tai hävittämistä ilman hänen lupaansa.

Taloudellista väkivaltaa on ikäihmisen rahojen tai muun omaisuuden eriasteinen kiristäminen, kuten esimerkiksi väkivallanteolla, hoidotta jättämisellä tai hylkäämisellä uhkailemalla.

Taloudellisesta väkivallasta on kyse, mikäli ikääntyneen henkilön hyväntahtoisuutta, avun tarvetta, luottamusta tai sairauden takia alentunutta arviontikykyä käytetään hyväksi taloudellisen hyödyn tavoittelemiseksi.

Seksuaalinen väkivalta

Seksuaalista identiteettiä loukkaavaa käyttäytymistä, sukupuolista häirintää, ahdistelua, alistamista tai painostamista / pakottamista seksuaalisiin tekoihin.

Fyysinen väkivalta

Tällä tarkoitetaan kaikkea fyysisen kivun ja vahingon aiheuttamista esimerkiksi lyömällä, tönimällä, nipistämällä, tukistamalla tai puristamalla.

Fyysistä väkivaltaa voi tapahtua myös silloin, jos hoitotyön yhteydessä käytetään tilanteeseen nähden tarpeettoman rajuja otteita, joista aiheutuu ikääntyneelle ylimääräistä kipua tai muuta kärsimystä.

Myös yli- tai alilääkitseminen ja muunlainen hoidon tai avun laiminlyönti voi pahimmillaan olla fyysistä väkivaltaa.

Hengellinen/ uskonnollinen väkivalta

Ikääntyneen vakaumuksen ja uskonnon harjoittamisen kieltämistä, mitätöintiä tai halventamista. Hengellistä väkivaltaa on myös uskonnon tai vakaumuksen nimissä ikääntyneelle ihmiselle aiheutettu ahdistus, pelko ja kärsimys.

Digitaalinen väkivalta

Väkivallan tekoja, jotka tapahtuvat netissä tai sosiaalisessa mediassa tai joiden välineenä käytetään uusia teknologioita kuten älypuhelimia, tietokoneita tai sähköpostia. Se voi olla esimerkiksi painostamista salasanojen antamiseen, seuraamista ja vainoamista digilaitteiden avulla tai huijaamista keksityn identiteetin avulla.

Vainoaminen

Toistuvaa, ei toivottua yhteydenottamista, seuraamista ja tarkkailemista. Tapahtuu useimmiten pari- tai muun ihmissuhteen katkeamisen jälkeen.

Hoidon ja avun laiminlyönti

Hoidon ja avun laiminlyönti tarkoittavat tarkoituksellista (aktiivista) hoitamatta jättämistä tai hoitovastuusta kieltäytymistä.

Hoidon ja avun laiminlyönti voi olla myös tarkoituksetonta (passiivista). Tällöin ikääntyneen ihmisen hoidon epäonnistuminen johtuu hoitajan tai muun hoidosta vastaavan henkilön osaamattomuudesta, tiedonpuutteesta, uupumuksesta tai välinpitämättömyydestä. Se voi olla muodoltaan myös kemiallista, esim. vääränlaisen lääkityksen tarkoituksellista antamista.

Piilevä väkivalta

Väkivaltaa ajatellaan usein yksittäisinä tekoina. Väkivalta näkyy kuitenkin myös tekojen välillä tietynlaisena väkivallan ilmapiirinä, jossa on mukana pelkoa ja jännitystä seuraavasta konkreettisesta väkivallanteosta. Tietyt väkivaltatilanteeseen liitetyt paikat, tunnelmat, ilmeet ja eleet voivat laukaista jännitystilan. Tällaista väkivallan aikaansaamaa pelon ilmapiiriä kutsutaan piileväksi väkivallaksi.