Olen kokenut väkivaltaa

Meillä jokaisella on oikeus väkivallattomiin ja turvallisiin ihmissuhteisiin! Väkivaltaan on mahdollista saada apua.

Saatat pohtia, mikä luetaan väkivallaksi.

Väkivalta voi olla monimuotoista ja kokemus lähisuhdeväkivallasta on voinut olla elämässäsi mukana vuosikymmeniä. Se on saattanut hiipiä ihmissuhteisiisi salakavalasti ja sitä voi olla hankala tunnistaa.

Se voi olla:

  • Fyysisen kivun aiheuttamista, tarpeettoman rajuja otteita, tönimistä.
  • Loukkaavaa, pelottavaa tai ahdistavaa sanallista tai sanatonta käytöstä.  
  • Seksuaalista pakottamista, sinun koskemattomuuden rajojen rikkomista.
  • Vainoamista, ei toivottavaa yhteydenottamista, tarkkailemista, kotisi yksityisyyden rajojen rikkomista.
  • Taloudellisen hyödyn tavoittelua epäasiallisen keinoin. Omien rahavarojen käyttämisen estämistä tai rajoittamista. Toimimista sinun etujesi vastaisesti.
  • Digitaalista, jossa esim. ulkopuolinen henkilö varastaa henkilötietojasi, käyttää pankkitunnuksiasi, tai toimii netissä vilpillisin mielin romanttisesti.    
  • Hoitosuhteessa tapahtuvaa tarkoituksellista tai tarkoituksetonta hoitamatta jättämistä, liiallista tai vääränlaista lääkkeellistä hoitoa tai itsemääräämisoikeuden rajoittamista.
  • Väkivaltaa ajatellaan usein yksittäisinä tekoina. Väkivalta näkyy kuitenkin myös tekojen välillä tietynlaisena väkivallan ilmapiirinä, jossa on mukana pelkoa ja jännitystä seuraavasta konkreettisesta väkivallanteosta. Tietyt väkivaltatilanteeseen liitetyt paikat, tunnelmat, ilmeet ja eleet voivat laukaista jännitystilan. Tällaista väkivallan aikaansaamaa pelon ilmapiiriä kutsutaan piileväksi väkivallaksi.

Pohditko omassa elämässäsi jotain näistä?

Väkivaltaa ja huonoa kohtelua ei tule koskaan hyväksyä. Väkivalta ei ole kokijan vastuulla, vaan vastuun kantaa aina tekijä.

ET OLE ASIAN KANSSA YKSIN.

Jopa 550 000 ikääntynyttä on kokenut Suomessa jossain elämänsä vaiheessa lähisuhdeväkivaltaa, jossa tekijänä on ollut jokin läheinen henkilö. Esim. omat vanhemmat, sisaret, puoliso, oma lapsi, lapsenlapsi, sukulainen, nettihuijari tai läheinen henkilö, johon olet hoitosuhteessa.

MEILLÄ JOKAISELLA ON OIKEUS VÄKIVALLATTOMIIN JA TURVALLISIIN IHMISSUHTEISIIN! VÄKIVALTAAN ON MAHDOLLISUUS SAADA APUA.

Ota rohkeasti yhteyttä Suvantopaikkaan puh. 050-3662376. Voit kysyä apua tai neuvoa puhelimitse (ma-pe klo 8–16, päivystysaika ma-pe 10-11)

Suvantopaikassa voit kertoa peloistasi, huolistasi ja elämäntilanteestasi luottamuksellisesti ajan kanssa, kahden kesken keskustellen. Pohdimme yhdessä kanssasi, mistä olisi sinulle apua ja mietimme keinoja, joilla voit helpottaa tilannettasi. Tarvittaessa voimme pohtia ratkaisuja lähisuhdeväkivallasta irtautumiseen ja siitä selviytymiseen. Asiasta puhuminen tukee usein jo itsessään hyvinvointia.  

Suvantopaikassa voit halutessasi osallistua myös vertaistukiryhmään.  Soittamisen lisäksi voit myös lähettää sähköpostia yhteydenotto@suvantopaikka.fi.  Järjestämme tapaamisia Tampereen toimipisteessämme, Puutarhakatu 11 C, 33210 Tampere. Voimme myös mahdollisuuksien mukaan jalkautua omaan kotikuntaasi, mikäli Tampereelle pääsy on sinulle hankalaa.

”Tähän on niin tottunut… lapsenakaan ei saanut valittaa. Kaikki asiat nousivat uudelleen pintaan, kun oma lapsi pakotti toistuvasti maksamaan laskunsa.”

” Tuntui hyvältä, kun sain vihdoin kerrottua. Asiat ovat olleet liian kauan sisälläni”

” Kiitos kun autoitte minua löytämään ratkaisun.”

Mikäli kaltoinkohtelu uhkaa henkeä tai terveyttä ota yhteyttä:

  • Hätänumero 112  
  • Nollalinja (Valtakunnallinen auttava puhelin) / (24/7 ) /080 005 005  ( maksuton )
  • Turvakodit palvelevat myös ikääntyneitä (24/ 7)   

Turvakodit tarjoavat maksutonta suojaa väkivallalta ympäri vuorokauden. Voit hakeutua turvakodille, jos sinua pelottaa läheisesi kanssa. Paras hetki onkin lähteä ennen kuin tilanne kärjistyy. Jos tilanteesi mietityttää sinua, voit myös soittaa turvakodille ympäri vuorokauden ja keskustella työntekijän kanssa.  

Ennen turvakodille lähtemistä kannattaa soittaa turvakotiin ja kysyä paikkatilanne. Maksuttomasta Nollalinja-numerosta 080 005 005 voit tiedustella kaikkien turvakotien paikkatilannetta.

Pirkanmaan alueen turvakodit:

Hämeenkadun turvakoti
Hämeenkatu 7 (sisäänkäynti Aleksanterinkatu 27 D) 33100 Tampere
Puhelinnumero palvelee 24h - 050 337 3205
hameenkadunturvakoti@tetuko.fi

Kaukajärven turvakoti, osasto Anna
Routakatu 19, 33710 Tampere
Puhelinnumero palvelee 24h -050 4787 797
kaukajarventurvakoti.anna@tetuko.fi  

Kaukajärven turvakoti, osasto Kaisa
Routakatu 19, 33710 Tampere
Puhelinnumero palvelee 24h - 050 309 9313  
kaukajarventurvakoti.kaisa@tetuko.fi

Turvasuunnitelma

Turvasuunnitelma auttaa sinua ennakoimaan uhkaavia ja vaarallisia tilanteita, kun uhan aiheuttaja on läheinen henkilö. Voit käydä läpi turvasuunnitelman kysymyksiä itseksesi, mutta voit tehdä sen myös yhdessä ammattiauttajan tai jonkun muun luotettavan henkilön kanssa. Suvantopaikka auttaa turvasuunnitelman tekemisessä.

  • Säilytä suunnitelma turvallisessa paikassa, josta uhkaa aiheuttava läheisesi ei saa sitä käsiinsä.  
  • Hälytä apua heti, kun tilanne alkaa olla uhkaava. Aseta hätänumero 112 matkapuhelimen pikavalintaan.

Voit avata ja tulosta Suvannon turvasuunnitelman tästä:

Rikosilmoituksen tekeminen

Joskus uhrina voi tuntua vaikealta tehdä rikosilmoitus läheisestä ihmisestä. Autamme sinua Suvantopaikassa pohtimaan ratkaisua. Ilmoituksen tekijän ei tarvitse olla rikoksen uhri. Tukea rikosilmoituksen tekemiseen voit saada myös Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tukihenkilöiltä.

Rikosuhripäivystys puh. 116 006 palvelee suomeksi ma–to klo 9–18 ja pe 9–16.

Soittaminen on maksutonta ja puhelimeen voi soittaa myös nimettömänä. Poliisilaitoksella rikosilmoitus tehdään usein yleisellä tiskillä, jossa luottamuksellisuuden säilyttäminen on hankalaa. Asiakas voi pyytää erillistä tilaa rikosilmoituksen tekemistä varten. Lisää aiheesta poliisin verkkosivuilta.
Tee rikosilmoitus poliisin sivuilla